Hoppa till sidans innehåll

Mångsidig eldsjäl i Fredagsintervju

17 MAR 2019 18:36
Ingen mindre än Väröbacka GIFs egen Gösta Månsson intervjuades i Hallands FFs fredagsintervju. Nedan följer intervjun i sin helhet.
  • Uppdaterad: 17 MAR 2019 18:36

Mångsidig eldsjäl

FREDAGSINTERVJUN (55). Gösta Månsson, eller "Mr Väröbacka", tillhör halländsk fotbolls verkliga eldsjälar och är med sin mångsidiga livsgärning en ovärderlig kraft inom Väröbacka GIF.

70-årige Gösta Månsson har vigt hela sitt fotbollsliv åt Väröbacka GIF. Spelandet inleddes som femårig grabb och då kan ni – med roller som spelare, tränare, styrelseledamot, lagledare, planskötare, festfixare och materialförvaltare – snabbt räkna ut att det rör sig om ett engagemang som spänner över 65 år…
– Banden till föreningen och orten har alltid varit starka. Jag trivs oerhört bra i Väröbacka och trots anbud under spelarkarriären från allsvenska IFK Göteborg, HBK, Halmia, Örebro, Elfsborg, Norrköping och Djurgården i slutet på 60- och början på 70-talet valde jag att stanna kvar, säger Gösta, som under den aktiva karriären i Väröbacka noterades för respektingivande 581 mål på 1149 seniormatcher:
– Jag hade en lika bra vänsterfot som högerfot och det var givetvis en fördel som offensiv spelare. Jag var allround och kunde spela där det krävdes. I början mestadels i offensiven som forward, men jag har även spelat vänsterinner och de sista tio-tolv säsongerna spelade jag libero. Jag höll på i A-laget fram till 45 års ålder och i B-laget gjorde jag mina sista matcher i början på 2000-talet vid cirka 55 års ålder.

Spindeln i nätet på Värö IP
A-lagsdebuten skedde som 14-åring och ett speciellt tillfälle i Väröbacka-dressen inföll som 16-åring när han satte det avgörande 2-1-målet i sista matchen, vilket betydde serieseger i division 6 1964.
– Ett häftigt ögonblick att så ung stå för ett avgörande mål som innebar serieseger. Seriesegrarna sticker ut, både de man upplevt som spelare men också som ledare. Uppflyttningen ifjol var också en mycket trevlig upplevelse och höjdpunkt, där vi som tabelltvåa i division 5 avancerade till division 4, påpekar Gösta, mångårig lagledare för Väröbackas herrar, tillika spindeln i nätet på Värö IP:
– Nu under lågsäsong lägger jag 30 timmar på Väröbacka varje vecka, under högsäsong säkert 40. Det har blivit en naturlig del av min vardag och föreningsengagemanget något av en livsstil. Utan min fantastiska fru Marianne hade det aldrig gått och dessutom har mina fem barn Elisabeth, Hans-Erik, Marinette, Izabella och Rebecca spelat i föreningen.
Sonen Hans-Erik, 32 – som lirat som högst i Superettan med Varbergs BoIS – är hemvändare och under fjolåret lagets målspruta med 27 fullträffar och särklassig skyttekung i division 5.
– Hans-Erik har en härlig vänsterfot och runt år 2000 spelade vi faktiskt ihop i Väröbackas B-lag. Förr, när samtliga fem barn spelade i olika ungdomslag och man dessutom spelade själv, blev det en hel del pusslande då man ju även skulle hinna med jobb (linjemontör på Fortum i 45 år, pensionerad sedan 2014).

"Tacksamheten från killarna guld värd"
Aktiviteterna idag består av uppdrag som herrarnas lagledare – "alltifrån träningsupplägg till barnpassning" – och materialförvaltare och under säsong krita linjer, hissa flaggor och hålla i ordning på Värö IP.
– Marianne och jag hjälps åt att fixa mackor så killarna får det och kaffe efter varje träning. Ärtsoppefest brukar fixas på våren och en tradition vid säsongsavslutningen är att jag bjuder hem hela laget på runt 20 spelare och så serveras mat och dryck hos mig.
– Uppskattningen och tacksamheten från killarna är guld värd. Responsen de ger är en morot för mig att fortsätta. Sedan är kärleken till själva sporten väldigt stor – fotboll är ett stort intresse och utöver Väröbacka håller jag på Djurgården, Bayern München och Liverpool. Jag är svag för tysk fotboll, ett intresse som började med Franz Beckenbauer och hans glansperiod i Bayern. Senast i höstas var jag och fem andra från Väröbacka GIF nere i Berlin och såg Hertha Berlin-Wolfsburg på Olympiastadion i Berlin. 
Nu emotses division 4-premiären om en månad då Kvibille BK stundar på Björkevi den 12 april.
– Det ska bli riktigt kul att ta bussen ner till Halmstad och möta Kvibille på deras fina idrottsplats. Vi är nykomlingar och ska försöka placera oss i mitten av tabellen. En bra start överlag är viktig och kul och intressant med derbyn framöver mot Bua, Norvalla, Derome/Åskloster och Lilla Träslöv, avrundar eldsjälen Gösta Månsson.


Månsson i sitt esse.
Foto: Väröbacka GIF:s hemsida

5 snabba till Gösta Månsson…
1. Fotbollsidol?
"Beckenbauer och Cruyff."
2. Favoritlag?
"Väröbacka, Djurgården, Bayern München och Liverpool."
3. Intresse utöver fotbollen?
"Umgås med mina tre barnbarn. Höll på med jakt i tjugo år fram till 2000."
4. Favoritarena?
"Falkenbergs IP."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När jag som 16-åring gjorde det avgörande 2-1-målet i sista matchen som betydde att vi vann division 6 1964. Som åskådare när jag via tv-tittande i Helsingborg såg Ralf Edströms drömvolley i VM mot Västtyskland 1974."

/Thomas Johansson
This is a mailto link

Skribent: Per Johansson
Epost: This is a mailto link

sponsorer

 

________________________

Ange alt-text här.

image_facebook_gilla

Postadress:
Väröbacka GOIF - Fotboll
Lyckevägen 15
43265 Väröbacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kjellalarsson51@gmai...

Se all info